ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΝΕΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ  ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ
ΠΑΤΡΩΟΥ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟΥ
   


ΑΡΙΘ.  ΠΡΩΤ.:  ………4……….                                                           ΗΜ.2/02/2011

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 1
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΝΕΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Αγαπητά μου παιδιά,
Ζούμε σε μία εποχή που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Η παγκοσμιοποίηση, η οικονομική κρίση τα ναρκωτικά κ.α. τέτοιες μάστιγες ταλαιπωρούν την κάθε οικογένεια, αλλά και το κάθε παιδί προσωπικά.
Για τον λόγο αυτόν θα ήθελα παιδιά μου, να σας παρακαλέσω να έχετε έναν οδηγό  στην καρδιά σας.
  Γονυπετείς λοιπόν και εκ βάθους καρδίας σας ζητώ:
Α. Nα προσευχηθείτε. Η κρισιμότητα των καιρών μας επιβάλλει να στρέψουμε τα μάτια της ψυχής και του σώματος μας εις τον πάτερα μας, τον εν ουρανοίς και να τον παρακαλέσουμε να μας καταστήσει ικανούς εις την διακονία του μυστηρίου της σωτηρίας. Προσευχόμενοι θα ενισχυθούμε, θα λάμψει μέσα μας το φως , θα λάβουμε δύναμη επελθόντος του Αγίου Πνεύματος.
Β. Nα εμπνευστείτε. Από τους βίους των αγίων και να κτίσετε ένα μέλλον που θα είναι επικεντρωμένο στο όνομα του Χριστού. Οι Άγιοι έχουν να μας δείξουν πολλά πράγματα ωφέλημα. Μπορείτε να γίνετε φάροι Ορθοδοξίας στην διάδοση του ευαγγελίου. Έχετε τα μέσα και χρησιμοποιώντας αυτά μπορείτε να γίνετε φως χριστού. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, το διαδίκτυο, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας μπορούν στα χέρια σας να γίνουν όργανα χάριτος.
Γ. Να εργαστείτε. Παιδιά μου όλα αυτά για να επιτευχθούν, χρειάζονται πολλά μέσα και πολύ κόπο. Η προεργασία γίνετε μέσα στους κόλπους της οικογενείας. Βασικό ρόλο παίζουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες, που με την σοφία τους και της εμπειρίες τους μπορούν να δώσουν τα φώτα και να σας προπλάσουν. Σήμερα δυστυχώς ο θεσμός της οικογένειας κοντεύει να διαλυθεί. Οι γονείς εργαζόμενοι και οι δυο λείπουν ώρες πολλές απ το σπίτι και όταν γυρίζουν δεν έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν μαζί σας είτε γιατί όταν επιστρέφουν οι θέλουν να ξεκουράστουν, είτε από το μεγάλο βαρύ φορτίο που κουβαλάτε στις πλάτες σας από τις ξένες γλώσσες, τα φροντιστήρια κ.α. ασχολίες. Έτσι μια Κυριακή που σας μένη δαπανείτε στην ξεκούραση σας, χωρίζοντας  την ημέρα σας και βάζοντας προτεραιότητα, πότε το ποδόσφαιρο, τον προσκοπισμό, πότε με διάφορες ασχολίες εκτός από το να αφιερώσετε μια ώρα για τον θεό. Έτσι απομακρύνεστε   και σηκώνετε έναν τοίχο δυστυχώς  υπεύθυνη είναι η οικογένεια που έχει βγάλει   τον θεό από την ζωή σας. Σ αυτόν τον τομέα πρέπει να εργασθούν οι γονείς και να ρίξουν σπέρματα του Χριστού στην ψυχή τον παιδιών.
Ο άλλος ο τομέας που πρέπει να εργαστούμε είναι το σχολείο. Βλέπουμε αδιαφορία ακόμα και από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι σπάνια σας μιλούν για θρησκευτικές υποθέσεις. Σε πολλά σχολεία έχει κατέβη από τους τοίχους η εικόνα του Χριστού και έχει καταργηθεί η προσευχή και ο υποχρεωτικός εκκλησιασμός.
Δυστυχώς φταίμε και εμείς οι κληρικοί που πολλές φορές γινόμαστε παράδειγμα αποφυγής και σας απομακρύνουμε από το Χριστό αντί να γινόμαστε γέφυρα “Η μετάγουσα τους εκ γης προς ουρανόν».
Όλοι μαζί λοιπόν πρέπει να συνεργασθούμε προς το καλό. Να μην έχετε  παιδιά μου για φίλους τον καθένα που μπορεί να σας προσαγάγει στα ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ, στην πορνεία και σε άλλης μορφής καταστροφικές ενέργειες. Να είμαστε φίλοι και να σας ακούμε με προσοχή  και να μην σας οδηγούμε στην κυκλοθυμία και στην ΚΑΤΑΘΛΗΨΗ.
Είθε ο Θεός να βάλει το χέρι του και να σκεπάσει την νεολαία μας.
ΜΕΤΑ ΠΑΤΡΙΚΩΝ ΕΥΧΩΝ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΙΩΝ
             Ο   ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ


        
           Ο   ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ   ΙΑΚΩΒΟΣ

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..…
Τ.Θ. 62   Τ.Κ. 19001  ΚΕΡΑΤΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ   e-mail: iakovosgiannakis@gmail.com