ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ  ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ
ΠΑΤΡΩΟΥ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟΥ
   


ΑΡΙΘ.  ΠΡΩΤ.:  ………5……….                                                                                    ΗΜ.2/02/2011

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Αγαπητά μου παιδιά,
Η παρούσα εγκύκλιος, έχει θέση μια απλής γνωριμίας και μια έκθεση των σκέψεων μου.
Δυστυχώς στην σημερινή εποχή είναι πάρα πολύ δύσκολο να προσεγγίσεις τα νέα παιδιά και να τα κάνεις να αισθανθούν ότι ο γονιός μπορεί να σταθεί δίπλα σαν φίλος του και να τον πείσει ότι πρέπει να ανοίγει την καρδιά του σ’ αυτόν και να τον έχει σαν οδηγό του.
Βλέπουμε σήμερα ότι τα πάντα διαλύθηκαν ο θεσμός της οικογενείας τείνει να εξαφανιστεί. Ακούς απ τα ζευγάρια ότι: εγώ θα συζήσω με το σύντροφο μου δεν χρειάζομαι το γάμο. Θέλω να ζήσω τον λεγόμενο εκμοντερνισμό. Μακάρι να ήξεραν όμως το πόσο μεγάλη ασφάλεια είναι η δημιουργία της οικογένειας. Πρώτα απ όλα ότι γίνετε, γίνετε υπό την ευλογία του Θεού. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο την πορεία του παιδιού. Αφού δεν δεχόμαστε το ένα μυστήριο πως δεχόμαστε την βάπτιση; εάν κάποιος ιερέας αρνηθεί το να βαπτιστή ένα παιδί δεν θα γίνει σάλος; όμως η απλή λογική λέει εάν δεν δεχόμαστε ένα μυστήριο δεν δεχόμαστε και τα άλλα. Άρα το παιδί μας έχει το κίνδυνο εκτός ότι θα είναι εκ μη νομίμου γάμου θα είναι και αβάπτιστο.
Ένας άλλος κίνδυνος που με απασχολεί είναι:  τα παιδιά τον διαλυμένων οικογενειών. Είναι σημαντικό αφενός μεν τα παιδιά που τυγχάνει να έχουν χωρισμένους γονείς να λαμβάνουν ειδική μεταχείριση. Δεν πρέπει να γίνονται μπαλάκι από τον ένα γονιό στον άλλον. Επίσης σημαντικό είναι οι γονείς να μην μαλώνουν συνέχεια μπροστά στα παιδιά γιατί υπάρχει ο κίνδυνος τα παιδιά τους να αποκτήσουν ψυχικά νοσήματα και να γίνουν καταθλιπτικά, κυκλοθυμικά, και το χειρότερο απ’ όλα να ψάξουν άλλες διεξόδους και να  καταφύγουν σε διάφορες ναρκωτικές ουσίες ή σε αυτοκτονίες, κ.α.
Αυτά ήθελα πατρικώς να σας εκθέσω εύχομαι ο Άγιος  θεός να σπείρει τον σπόρο του και ο έχων ώτα ακούειν  ακουέτο.
ΜΕΤΑ ΠΑΤΡΙΚΩΝ ΕΥΧΩΝ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΙΩΝ
             Ο   ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ


        
           Ο   ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ   ΙΑΚΩΒΟΣ

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..…………………………………………..
Τ.Θ. 62   Τ.Κ. 19001  ΚΕΡΑΤΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ   e-mail: iakovosgiannakis@gmail.com